CERKVENO LETO

Božja beseda v tem času spodbuja v nas razmišljanje o ljubezni, dobroti, milini, zvestobi, pravičnosti, odpuščanju, miru, molitvi, prošnji, zahvali. "Nič ne skrbíte /.../ Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu /.../ vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih." (Flp 4,6–9)

Človek naj zaupa v Božjo rešitev, ozdravljenje. Naslednji stavki Svetega pisma potrjujejo to moč vere, upanja: Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek /.../ Ves dan zaupam vate /.../ Gospod je moj pastir, nič me ne manjka /.../ Gospod je moja luč in moja rešitev /.../ Gospod, moja moč in moja skala, moje zavetje /.../ Vse premorem v Njem, ki mi daje moč /.../ V tvojem imenu bom dvigal svoje roke /.../ Upaj v Gospoda.

S Kristusom smo postavljeni v nebesa (prim. Ef 2,6; Kol, 1,5). Nebesa se začenjajo tam, kjer živijo ljudje v veri in medsebojni ljubezni ter upanju. Odrešenjski pomen Jezusovega vstajenja označuje navzočega poveličanega Kristusa, ki je po svojem Duhu navzoč med nami (v evharistiji, Božji besedi, zakramentih) v Cerkvi. Nova, odrešilna Kristusova navzočnost, utemeljuje novo zbiranje okrog Gospoda (eshatološko dogajanje zbiranja – Cerkev kot Božje ljudstvo). V Cerkvi je odrešenjska posvečujoča trajna Jezusova navzočnost med nami permanentno prisotna v svetu, v celotni eksistenci. Jezusovo gospostvo se razširi na ves kozmos (prim. Jn 1,1–10). V Njem sta nastopila konec in dopolnitev zgodovine, ki vključuje eshatološko izpolnitev resničnosti človeka v vsej celovitosti (novo stvarstvo, razodetje svobode Božjih otrok). Kristus je tako trajno nazvoč v zgodovini in jo transcendira v odrešenjsko zgodovino.

Jezusovo življenje je življenje za druge (posledično je mir in sprava s svetom). Božja Ljubezen je dokončno usmerjena vsem ljudem. Bog je vse v vsem (1 Kor 15,28). Upanje je iz vere, da ljubezen ne mine; večni pomen ima le to, kar kdo naredi iz ljubezni.

Ljubezen je zmagovita; vse vzdrži v moči velike noči (sedanja resničnost, uresničena v Jezusu Kristusu, ki aktivno "vstopi" v situacijo vsakega človeškega bitja – nova stvar). To "novo biti v Kristusu" se razume kot življenje, pravičnost, odrešenje, mir, odpuščanje, svoboda ... Ljubezen je polnost postave v notranjosti človeka, ga osvobaja.  

Jezusovi kristjani smo, če izpolnjujemo Ljubezen, kajti sam je rekel: "Kdor namreč ljubi drugega, je izpolnil postavo pa tudi vse druge zapovedi so obsežene v besedi: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Ljubezen bližnjemu ne prizadéne hudega; ljubezen je torej izpolnitev postave. Resnično, povem vam tudi: Če sta dva izmed vas na Zemlji soglasna v kateri koli prošnji, ju bo uslišal moj Oče, ki je v nebesih. Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi. Novo zapoved vam dam, govorí Gospod, da se ljúbite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem. To je največja in prva zapoved. Druga pa je njej enaka: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Na teh dveh zapovedih stoji vsa postava in preroki. Ostanite v moji ljubezni. Ostanite v meni in jaz v vas." (Prim. Mt 22,34–40)

 

Žarite na svetu kakor zvezde. Držite se besede življenja. Ne boj se! (Prim. Iz 43)

Ne boj se, saj sem s teboj, nikar se plaho ne oziraj, saj sem jaz tvoj Bog. Okrepil te bom in ti pomagal, podpiral te bom s svojo pravično desnico. (Iz 41,10)

 

Darja Krajnc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnje objavljeno

Stik z nami

  • home Župnija Marija, Mati Cerkve Maribor - Pobrežje .
  • phone+386 2 4800110 (8:00 - 10:00 in 16:30 - 17:30)
  • mailmarijamaticerkve@gmail.com
  • mapKosovelova ulica 1A

Ohranite stik z nami